STOJANOVIC & ASSOCIATES

Registrovani Migracioni Agent za Australiju

STOJANOVIC & ASSOCIATES

Registrovani Migracioni Agent za Australiju

Vize za Privremeni i Stalni Boravak

  • Mnogi ljudi žele da dođu da posete Australiju, da li to zbog porodice, da pomogne nekome za kratko vreme, čisto zbog turizma ili iz drugih razloga. Za ovakve vize većinom apliciraju od 6 nedelje do 6 meseci. Može se aplicirati do 12 meseci ali je to više za slučaje koji imaju jak dokaz zašto je potrebno da toliko ostanu u Australiju. Dokaz je jako bitan sprema koliko želite da ostanete u Australiju jer ambasada gleda da li to što ste naveli kao razloge da posetite Australiju je dovoljno vreme ili previše vremena pa sumnjaju ponekad da li iskreno želite da dođete kao turisti. Što je najbitnije je uvek dokaz i da se može dokazati da imate obaveza i razloge zašto bi se vratili u svoju zemlju. Naprimer, posao, porodica, škola, imanje.

  • Radne vize su za ljude koji žele da rade u Australiji. Neki ljudi mora prvo da dođu na privremenu vizu kako bi mogli kasnije da apliciraju za stalni boravak a neki imaju mogućnost da apliciraju odmah za stalni boravak. Većinom ljudi apliciraju za privremenu vizu jer sponzor (gazda) ne žele da ulaže u kandidata koji bi ih možda ostavili da odmah dobiju stalni boravak, tako da u jednu ruku na ovaj način nudite neku sigurnost sponzoru da će te raditi za njega. Ako iskreno želite da radite onda ovo ne bi trebalo da vam bude problem. Što je najbitnije, sredite CV, da znate engleski jezik sa 5 za privremenu vizu ili 6 za stalni boravak. Ima neka zanimanja, bez obzira što je uslov za vizu 5 ili 6 nekada mora da bude 7 a to je za inžinjere i doktore.

  • Za ljude koji imaju svoje radnje i žele da otvore nešto u Australiji takođe je moguđe. Ovakva viza traži da možete dokazati da imate već uspeh u poslu i da imate dobar godišnji obrt i da imate imanje. Ovakve vize imaju mnogo uslova koji se trebaju ispuniti i rade se na bodovima. Svaki slučaj je drugačiji i sve zavisi od vašeg trenutnog uspeha i koliko ste uspešni u poslu i sa imanjem.

  • Ovakve vize su za ljude koji su vjereni, vjenčani, istopolni parovi i vanbračni parovi. Mnogi ljudi misle da vjereničke vize idu brže ali to nije istina i vise se gleda da li je papirlogija u redu, dali nešto fali i koliko je čekanje na proceduru što se tiče ambasade. Trenutno je čekanje 13 meseci ali to ne mora da znači da za to vreme ne možete za Australiju. Možete nakon razgovora i pregleda da aplicirate za turističku vizu da u međuvremenu provedete vreme sa partnerom. Bitno je samo da se vratite za vašu zemlju na vreme da primite partnersku vizu.

  • Ovakve vize su za decu koja imaju do 25 godina a roditelji ili jedan od roditelja je u Australiji. Da bi ispunili uslove za ovakvu vizu morali bi da dokažete da se dete vodi na osobu koja želi da dovede dete za hranu, da ima krov nad glavom, za skolovanje i život. Ova viza može biti i za decu koja su siročići, ili usvojena.

  • Ova viza je većinom za ljude čija su deca u Australiji. U skorije vreme zakon se promenio što se tiče ovakve vize.

  • Ove vize su za ljude koji se osećaju da im je život u opasnosti da li to bilo radi nacije, religije, političko stanje ili neko poznastvo koje nije prihvatljivo u zemlji gde su. Ove vize se mogu da predati ambasadi ili iz zemlje gde su ili kad su u Australiji. Bez obzira da li neke situacije se mogu pratiti preko vestiju (rat, politika i tako dalje), mora da se dokaže da to lično se događa osobi koja pravi zahtev za izbegličku vizu.

  • Ove vize su za ljude koje žele da studiraju ili da nastave školovanje pogotovo za one koji žele da studiraju nešto što ne postoji u njihovoj zemlji ili veruju da će da postignu bolji život finanski ili poslovno kad se vrate u svoju zemlju. Ovo isto omogućava da posle studentske vize da apliciraju za radnu vizu zarad sticanja radnog iskustva.

  • Ova viza je za ljude koji igraju sport za reprezentaciju svoje zemlje.

  • Ova viza je za osobe koje imaju talenat za akademiju, sport ili umetnost. Moraju da dobiju sponzorstvo od organazacije ili reprezentacije u Australiji.

  • Ova viza je za osobe koje žele da dođu u Australiju da steknu neka iskutva u zajednicu nacije i da im to pomogne kad se vrate u svoju zemlju, Naprimer radno iskustvo. Ova viza je isto za osobe koje mogu da uveličavaju zajednice na primer da pričaju na radio stanici, da dođu da uče decu jezik i tako dalje.

  • Za ljude koji glume, muzičare ili se bave drugom umetnošću.

  • Ova viza je za ljude čiji su partneri Australijski državljani.

tourist visa

Turistička viza

Mnogi ljudi žele da dođu da posete Australiju, da li to zbog porodice, da pomogne nekome za kratko vreme, čisto zbog turizma ili iz drugih razloga. Za ovakve vize većinom apliciraju od 6 nedelje do 6 meseci. Može se aplicirati do 12 meseci ali je to više za slučaje koji imaju jak dokaz zašto je potrebno da toliko ostanu u Australiju. Dokaz je jako bitan sprema koliko želite da ostanete u Australiju jer ambasada gleda da li to što ste naveli kao razloge da posetite Australiju je dovoljno vreme ili previše vremena pa sumnjaju ponekad da li iskreno želite da dođete kao turisti. Što je najbitnije je uvek dokaz i da se može dokazati da imate obaveza i razloge zašto bi se vratili u svoju zemlju. Naprimer, posao, porodica, škola, imanje.

Radna viza

Radne vize su za ljude koji žele da rade u Australiji. Neki ljudi mora prvo da dođu na privremenu vizu kako bi mogli kasnije da apliciraju za stalni boravak a neki imaju mogućnost da apliciraju odmah za stalni boravak. Većinom ljudi apliciraju za privremenu vizu jer sponzor (gazda) ne žele da ulaže u kandidata koji bi ih možda ostavili da odmah dobiju stalni boravak, tako da u jednu ruku na ovaj način nudite neku sigurnost sponzoru da će te raditi za njega. Ako iskreno želite da radite onda ovo ne bi trebalo da vam bude problem. Što je najbitnije, sredite CV, da znate engleski jezik sa 5 za privremenu vizu ili 6 za stalni boravak. Ima neka zanimanja, bez obzira što je uslov za vizu 5 ili 6 nekada mora da bude 7 a to je za inžinjere i doktore.

Work-Visa
Business-in-Australia

Poslovna viza

Za ljude koji imaju svoje radnje i žele da otvore nešto u Australiji takođe je moguđe. Ovakva viza traži da možete dokazati da imate već uspeh u poslu i da imate dobar godišnji obrt i da imate imanje. Ovakve vize imaju mnogo uslova koji se trebaju ispuniti i rade se na bodovima. Svaki slučaj je drugačiji i sve zavisi od vašeg trenutnog uspeha i koliko ste uspešni u poslu i sa imanjem.

Partnerska viza

Ovakve vize su za ljude koji su vjereni, vjenčani, istopolni parovi i vanbračni parovi. Mnogi ljudi misle da vjereničke vize idu brže ali to nije istina i vise se gleda da li je papirlogija u redu, dali nešto fali i koliko je čekanje na proceduru što se tiče ambasade. Trenutno je čekanje 13 meseci ali to ne mora da znači da za to vreme ne možete za Australiju. Možete nakon razgovora i pregleda da aplicirate za turističku vizu da u međuvremenu provedete vreme sa partnerom. Bitno je samo da se vratite za vašu zemlju na vreme da primite partnersku vizu.

Partner-Visa
australia-child-visa

Dečija viza

Ovakve vize su za decu koja imaju do 25 godina a roditelji ili jedan od roditelja je u Australiji. Da bi ispunili uslove za ovakvu vizu morali bi da dokažete da se dete vodi na osobu koja želi da dovede dete za hranu, da ima krov nad glavom, za skolovanje i život. Ova viza može biti i za decu koja su siročići, ili usvojena.

Roditeljska viza

Ova viza je većinom za ljude čija su deca u Australiji. U skorije vreme zakon se promenio što se tiče ovakve vize.

My mom means the world to me
refugee visa

Izbeglička viza

Ove vize su za ljude koji se osećaju da im je život u opasnosti da li to bilo radi nacije, religije, političko stanje ili neko poznastvo koje nije prihvatljivo u zemlji gde su. Ove vize se mogu da predati ambasadi ili iz zemlje gde su ili kad su u Australiji. Bez obzira da li neke situacije se mogu pratiti preko vestiju (rat, politika i tako dalje), mora da se dokaže da to lično se događa osobi koja pravi zahtev za izbegličku vizu.

Studentska Viza

Ove vize su za ljude koje žele da studiraju ili da nastave školovanje pogotovo za one koji žele da studiraju nešto što ne postoji u njihovoj zemlji ili veruju da će da postignu bolji život finanski ili poslovno kad se vrate u svoju zemlju. Ovo isto omogućava da posle studentske vize da apliciraju za radnu vizu zarad sticanja radnog iskustva.

student visa
ballssport

Sportska Viza

Ova viza je za ljude koji igraju sport za reprezentaciju svoje zemlje.

Viza za talente

Ova viza je za osobe koje imaju talenat za akademiju, sport ili umetnost. Moraju da dobiju sponzorstvo od organazacije ili reprezentacije u Australiji.

talent visa
program visa

Viza za specijalne programe

Ova viza je za osobe koje žele da dođu u Australiju da steknu neka iskutva u zajednicu nacije i da im to pomogne kad se vrate u svoju zemlju, Naprimer radno iskustvo. Ova viza je isto za osobe koje mogu da uveličavaju zajednice na primer da pričaju na radio stanici, da dođu da uče decu jezik i tako dalje.

Viza za zabavljače

Za ljude koji glume, muzičare ili se bave drugom umetnošću.

enterteinment visa
new zealand visa

Državljani Novog Zelanda

Ova viza je za ljude čiji su partneri Australijski državljani.

Australijski Državljanin

  • Kada Vam bude odobrena trajna viza, jako je važno da se potrudite da je ne izgubite. Razlog za to je mogućnost otkazivanja trajne vize, ona može isteći ili biti zamijenjena novom izdanom vizom.

  • Ova viza je za Vas ukoliko imate trajnu vizu koja je pred isticanjem ili je istekla, a Vi želite ili trebate da napustite Australiju na kratak vremenski period. Ova viza Vam omogućava da zadržite status trajnog boravka kada se vratite u Australiju. Za ovu vizu se morate prijaviti prije odlaska iz Australije.

  • Od 1949. kada su uvedeni australijski zakoni, nastale su mnoge promjene u zakonu. Stoga se različiti zakoni primjenjuju na različite ljude, u zavisnisti od toga kada su rođeni ili kada su počeli boraviti u Australiji. Pored statusa trajnog boravka, postoje i drugi načini za traženje državljanstva, kao što su državljanstvo po porijeklu ili dodjeljivanju. Ako ste se zakonski preselili u Australiju na trajni boravak prije 1. jula 2007. na period od dvije godine, imaćete pravo da se prijavite za državljanstvo. Obratite pažnju na to da, ukoliko podnosite zahtjev za državljanstvo prije 30. juna 2010., morate biti fizički prisutni u Australiji ukupno dvije godine u toku pet godina prije prijavljivanja, uključujući jednu godinu od dvije godine prije prijavljivanja. Ako ste se zakonski preselili u Australiju na trajni boravak nakon 1. jula 2007. na period od četiri godine, imaćete pravo da se odmah prijavite za državljanstvo, s tim da 12 mjeseci morate provesti u Australiji i ne smijete biti odsutni više od 12 mjeseci, od čega 90 dana u toku 12 mjeseci prije prijavljivanja. Oni koji imaju privremeni boravak mogu se ravnati prema periodu trajnog boravka. Postoje i izuzeci u određenim okolnostima kada se prijavljujete za državljanstvo ukoliko imate trajnu boravišnu vizu.

  • Od 1. oktobra 2007. zahtijeva se da ljudi koji ispunjavaju opšte uslove za državljanstvo polože test prije nego što podnesu zahtjev za državljanstvo. Ljudi koji podnose zahtjev moraju:
    Položiti test;
    Imati 18 godina ili više u vrijeme podnošenja zahtjeva;
    Imati pravo trajnog boravka u vrijeme kada se podnosi zahtjev i u vrijeme donošenja odluke;
    Ispunjavati zahtjeve neophodne za boravak;
    Imati veliku vjerovatnoću da će boraviti ili nastaviti da borave u Australiji ili da će se zadržati u blizini i nastaviti saradnju sa Australijom;
    Posjedovati dobre osobine.

  • Od 1973. godine, Trans-Tasman Travel Arrangement je omogućio australijskim i novozelandskim građanima da žive i rade u svakoj drugoj zemlji bez ograničenja. Po dolasku u Australiju, većini Novozelanđana se automatski odobrava posebna viza. Ova viza omogućava nosiocu da ostane i radi u Australiji na neodređeno vreme. Međutim, nisu svi građani Novog Zelanda koji žive u Australiji podobni da se prijave za australsko državljanstvo ako su stigli u Australiju nakon 26. februara 2001. godine.

Kako postati australijski državljanin?

Kada Vam bude odobrena trajna viza, jako je važno da se potrudite da je ne izgubite. Razlog za to je mogućnost otkazivanja trajne vize, ona može isteći ili biti zamijenjena novom izdanom vizom.

Ova viza je za Vas ukoliko imate trajnu vizu koja je pred isticanjem ili je istekla, a Vi želite ili trebate da napustite Australiju na kratak vremenski period. Ova viza Vam omogućava da zadržite status trajnog boravka kada se vratite u Australiju. Za ovu vizu se morate prijaviti prije odlaska iz Australije.

Boravišna viza za povratnike

Australijsko državljanstvo

Od 1949. kada su uvedeni australijski zakoni, nastale su mnoge promjene u zakonu. Stoga se različiti zakoni primjenjuju na različite ljude, u zavisnisti od toga kada su rođeni ili kada su počeli boraviti u Australiji. Pored statusa trajnog boravka, postoje i drugi načini za traženje državljanstva, kao što su državljanstvo po porijeklu ili dodjeljivanju. Ako ste se zakonski preselili u Australiju na trajni boravak prije 1. jula 2007. na period od dvije godine, imaćete pravo da se prijavite za državljanstvo. Obratite pažnju na to da, ukoliko podnosite zahtjev za državljanstvo prije 30. juna 2010., morate biti fizički prisutni u Australiji ukupno dvije godine u toku pet godina prije prijavljivanja, uključujući jednu godinu od dvije godine prije prijavljivanja. Ako ste se zakonski preselili u Australiju na trajni boravak nakon 1. jula 2007. na period od četiri godine, imaćete pravo da se odmah prijavite za državljanstvo, s tim da 12 mjeseci morate provesti u Australiji i ne smijete biti odsutni više od 12 mjeseci, od čega 90 dana u toku 12 mjeseci prije prijavljivanja. Oni koji imaju privremeni boravak mogu se ravnati prema periodu trajnog boravka. Postoje i izuzeci u određenim okolnostima kada se prijavljujete za državljanstvo ukoliko imate trajnu boravišnu vizu.

Od 1. oktobra 2007. zahtijeva se da ljudi koji ispunjavaju opšte uslove za državljanstvo polože test prije nego što podnesu zahtjev za državljanstvo. Ljudi koji podnose zahtjev moraju:
Položiti test;
Imati 18 godina ili više u vrijeme podnošenja zahtjeva;
Imati pravo trajnog boravka u vrijeme kada se podnosi zahtjev i u vrijeme donošenja odluke;
Ispunjavati zahtjeve neophodne za boravak;
Imati veliku vjerovatnoću da će boraviti ili nastaviti da borave u Australiji ili da će se zadržati u blizini i nastaviti saradnju sa Australijom;
Posjedovati dobre osobine.

Test ispunjavanja opštih uslova za državljanstvo

Australsko državljanstvo za Novozelanđane

Od 1973. godine, Trans-Tasman Travel Arrangement je omogućio australijskim i novozelandskim građanima da žive i rade u svakoj drugoj zemlji bez ograničenja. Po dolasku u Australiju, većini Novozelanđana se automatski odobrava posebna viza. Ova viza omogućava nosiocu da ostane i radi u Australiji na neodređeno vreme. Međutim, nisu svi građani Novog Zelanda koji žive u Australiji podobni da se prijave za australsko državljanstvo ako su stigli u Australiju nakon 26. februara 2001. godine.

Odbijanje Vize

  • Ljudi koji dobijaju odbijenice nemora da znači da je kraj i da nema za njih šanse ali znači da ako imaju malo vise odbijenice da je možda bolje da se tera na sudu. Nažalost nekada ambasda odbija vize radi toga što ne veruju da kandidati ispunjavaju uslove za vizu naprimer nisu iskreni turisti ili studenti. Ako imate sponzora kao uslov ya vizu i dobijete odbijenicu onda većinom slučaj se može terati na sudu kako bi mogli da pravimo molbu da sudija pre-okrene odluku koju je ambasda donela. Imali smo slučajeve gde je sudija uzeo slučaj od naših klijenata kao prednost i nisu trebali da idu na sud već je sudija pre-okrenuo odluku na osnovu papira koje smo mi sredili. Nekada se dešava da se sudija slaže sa odlukom koju je ambasada donjela i u takvim slucajevima opet nije kraj i može se terati na viši sud ili da pravimo molbu ministru da pre-okrene odluku.

Odbijanje i sudska praksa

Ljudi koji dobijaju odbijenice nemora da znači da je kraj i da nema za njih šanse ali znači da ako imaju malo vise odbijenice da je možda bolje da se tera na sudu. Nažalost nekada ambasda odbija vize radi toga što ne veruju da kandidati ispunjavaju uslove za vizu naprimer nisu iskreni turisti ili studenti. Ako imate sponzora kao uslov ya vizu i dobijete odbijenicu onda većinom slučaj se može terati na sudu kako bi mogli da pravimo molbu da sudija pre-okrene odluku koju je ambasda donela. Imali smo slučajeve gde je sudija uzeo slučaj od naših klijenata kao prednost i nisu trebali da idu na sud već je sudija pre-okrenuo odluku na osnovu papira koje smo mi sredili. Nekada se dešava da se sudija slaže sa odlukom koju je ambasada donjela i u takvim slucajevima opet nije kraj i može se terati na viši sud ili da pravimo molbu ministru da pre-okrene odluku.

Adresa:

Adresa:

Stojanovic & Associates
Migration Agents
7 Claret Ash Bvd
Melton West VIC 3337
Australia

Stojanovic & Associates
Migration Agents
7 Claret Ash Bvd
Melton West VIC 3337
Australia